Wednesday 7 August 2013

Nymphette_dark99 de Cristina Nemerovschi (Recenzie)

“Am 13 ani şi 4 luni. În ghiozdanul meu nu găseşti bomboane pe băţ, nu îmi prind părul cu bentiţă, nu port pantofi cu baretă şi nici rochiţe albe. Fac sex pentru că e fun. Îmi testez limitele şi nimic din ceea ce ai putea bănui despre mine nu este adevărat. Mă cheamă Vicky. Ai grijă să nu îmi spui Victoria, port un cutter cu mine tot timpul.”
***
Rămasă singură în mijlocul Braşovului, fără bani şi fără baterie la mobil, Vicky, o adolescentă de 13 ani, are o noapte la dispoziţie pentru a ajunge în Bucureşti, unde a doua zi este petrecerea de majorat a iubitului ei, Dev, petrecere pe care în niciun caz nu vrea să o rateze. Un TIR opreşte, iar bărbatul pare fascinat de nurii tinerei Lolite, propunându-i o partidă de sex în pădurea de la marginea drumului. Ea acceptă imediat, însă şoferul nu ştie că a făcut o greşeală care îl va costa poate chiar viaţa.
Situaţiile neprevăzute şi personajele întâlnite pe parcursul a doar câteva ore gravitează în jurul atracţiei sexuale şi al aventurilor extreme, al rememorării unor evenimente decisive din trecut şi reflecţii despre persoanele importante care au marcat-o. Fata ascunde totuşi un secret – Întâmplarea.
Live fast, die young, bad girls do it well.

Recenzie: 
Vikky, o fata de 13 ani si 4 luni pleaca din Brasov catre Bucuresti, la majoratul iubitului ei, Dev. Nu are prea multi bani si nu poate lua un autobuz asa ca trebuie sa mearga pe jos o vreme si sa-si gaseasca un dobitoc care sa o duca pana la Bucuresti, eventual pe gratis. Umbland prin barurile Brasovului o pierde pe Elena, geaca ei de piele, cu care crescuse. Oprinduse la un stop Vikky gaseste un dobitoc-cocalar pe nume "Gicu' " sa o duca pana la Bucuresti, doar ca ea greseste si ii spune cocalarului ca o cheama Victoria. Tipu' o i-a pe un drum gresit, ba mai mult, se da la Vikky urmand ca aceasta sa-i lase o urma pe care sa o tina mine toata viata (pe mine ma socat). Pe Gicu' il lasa sa bezmetuiasca singur prin padure si ea fuge. O gaseste un tip, rocker pe nume Iepure. Pleaca impreuna in Brasov si asa isi gaseste si geaca mult pierduta. Il lasa pe Iepure in Brasov si ea porneste dinnou catre stop sa gaseasca pe cineva care s-o duca in Bucuresti. Opreste un alt cocalar, pe nume Doru care o poate duce numai pana-n Predeal. Vikky accepta. Se intampla lucruri socante si cu Doru, ii lasa si lui o amintire. Vikky pleaca again in cautare unui trasport. Da peste un tip analfabet, Nelu si fiul lui handicapat-oligofren Jean. Merge cu ei pana face autostopul si Vikky schimba masina, acum merge cu o tipa sexy pe nume Vanessa sau A., se opresc la Sinaia impreuna sa bea o cafea si Vanessa ii face o gaura in buric Victoriei. Intrun final ajunge acasa la majoratul lui Dev.

Parerea mea:
 Cartea ma cucerise, era direct in inima mea pentru ca vazusem versurile de pe prima pagina. Eu ii ador pe cei de la Green Day. dar..Jesus! Nu credeam ca poate exista asa o carte oribila. Vorbesc serios. Din 3 cuvinte 2 jumate sunt injuraturi, really? /:) Am fost avertizata ca e o carte fooooarte diferita, dar am crezut ca-i diferita prin faptul ca actiunea se petrece in Romania nici de cum ca-i o carte plina de injuraturi/sex/crime si alte tampenii. Ce-i drept as fi o ipocrita daca as spune ca am urat-o si ca nu mi-a placut de loc. Mi-a placut, dar a fost o lovitura dura. Ma facut pur si simplu, nu stiu. Sa ma simpt ca o idioata? Ce naiba? La 13 ani chiar trebuie doar sa te tii de mana, sa nu fumezi, sa nu bei si sa-ti pese doar de scoala. Ih... daca citeste cartea asta vreun copil cu o personalitate foarte usor influentabila, o sa iasa rau de tot. Mi-e mi s-a parut ca pur si simplu citind chestia aia urla si Vikky la mine ca-s o idioata, tocilara. Ma rog. M-am abatut, dar in mare cartea are dreptate. Toata lumea ne vrea niste retardati, nu va da-ti seama? Cu cat stim noi mai multe cu atat mai usor ii putem dobora, suntem cheia viitorului. :)) Pe cand daca avem personalitatiile noastre, ne influentabile nu ne mai pot manipula, iar ei chiar au nevoie de niste retardati-balega.
Cartea e dura. O recomand doar celor ca au mai citit chestii de genul crimelor si sex din greu. Daca nu mai bine cumparati-va alt ceva sau o sa ramaneti socati asa ca mine. Inca nu mi-am revenit. :))
Nu va luati dupa coperta!!! Nu e asa de inocenta. Chiar deloc!
Autoarea nu avrut sa surprinda alt ceva decat faptul ca noi, adolescentii suntem tentatii sa le facem pe toate mult, mult prea devreme. Si faptul ca bifurcatiile drumului nostru sunt foarte multe si ca o data ce te-ai dus pe unu' gresit ramai acolo fara sa poti sa dai inapoi, uneori fara sa poti da, macar inainte.

Personaje preferate:
Momentan ar fi doar Vanessa. Pentru multiplele personalitati pe care le poseda si sharm-ul aparte. In rest naspa.


Citate:
 "Schimb la Victoriei. Ce stupid nume, Piața Victoriei. De parcă ar fi piața mea. De parcă acolo ar trebui să vând eu leuștean. Și apoi, care victorie, la ce victorie s-or fi referit? E o victorie mai importantă ca alta? Dracu’ știe… Îmi amintesc de ideea pocăitului, că ar trebui să mă fac țesătoare, și mă pufnește un râs zgomotos, în hohote. Mă țin cu mâna de scară și râd. Și râd. Trec niște proști pe lângă mine, se uită ciudat, întrebător. Râd, bre, ce, e interzis? A, dacă râzi așa, pe stradă, s-ar putea să fii drogată, asta e în mintea lor. Ei bine, uite, sunt drogată, ceva probleme?" 

 "― Păi de ce nu-i priviți ca pe niște animale și pe ei? Niște animale mai mari, mai evoluate..., a spus Malkovich.
Tedy a scuipat nervos un alt cocoloș de hârtie, care a aterizat de data asta pe costumul lui Malkovich.
― Ție ți se pare că oamenii sunt la fel de inteligenți și frumoși ca animalele? Ești nebun sau doar prost?, l-a întrebat Tedy, direct, așa cum era el mai mereu.
― Tedy!!! Vorbește frumos, astea-s maniere?!, s-a scandalizat capra.
― Tedy are dreptate, am comentat eu.
― Omul este creat după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, firește că e mai frumos și mai inteligent decât un animal, s-a băgat și capra, vorbind pițigăiat.
Până și Malkovich, cât era el de prost, a privit-o cu compătimire.
― Taci tu, în pula mea, că ești proastă, a replicat Tedy, scuipând hârtie, de data asta pe jos.
― Tedy!!! Așa vorbești cu mama ta?!, a urlat iar capra.
― Vă rog, vă rog, a încercat Malkovich să aplaneze conflictul familial. Ne aflăm aici ca să elucidăm...
Mi-era cumva milă de el, prins la mijloc, așa că am intervenit și eu:
― Ce vrea Tedy să spună, și are dreptate, este că omul e mai degrabă un animal defect. Un animal care nu mai știe să funcționeze. N-are pentru ce trăi, orbecăie ca prostul, copiază tot ce vede în jur și asta îl face, desigur, inferior.
Eram mândră de cum îmi ieșise asta. Și Tedy era:
― Vezi, proasto?, a întrebat-o retoric pe mama. Pune mâna și învață de la Vicky. Mai gândește și tu, să vezi că n-o să te mai plictisești așa tare cu viața ta."



In fond am gasit o fraza care spune totul:

"O recomand cu cãldurã genului de persoane care atunci când deschid gura se asigurã cã au şi creierul conectat şi pentru care salamul e o mâncare, nu un cântãreţ." - de pe blog-ul "Altfel de carti." 

Melodie asociata:
(Merge absolut perfect)
 Melodia de pe prima pagina.

Nota: Pur si simplu ma abtin.... :)) poate, poate vreun 3 din 5.

Sa aveti o zi frumoasa! >:D<

4 comments:

  1. Sunt de acord! Si pe mine m-a socat limbajul si tot sexul, crimele, etc... Dar mi s-a parut interesanta.

    ReplyDelete
  2. Da, cartea este destul de dura, dar pana la urma stiai ca asa e! Stie si pe spate ca e cu crima si sex, e ca si cum ai spune ca nu iti place comedia si te duci la un film de comedie, iar dupa aia il critici.:)) Acum, asta e parerea ta.:)

    ReplyDelete
  3. O VREAU ȘI EU. adică, sincer, sunt convinsă că-mi va plăcea. exact pentru că e genul ăsta.

    ReplyDelete
  4. cea mai proasta carte pe care am citit-o anul asta

    ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3