Wednesday 14 August 2013

Numerele de Rachel Ward (Recenzie)


Cartea a fost publicata la editura Rao si o puteti comanda de aici sau aici.

Parere generala: Geniala. Profunda.

Descriere:

"Atunci când vezi numerele tuturor, viaţa nu este uşoară. Jem nu a ştiut întotdeauna ce înseamnă acele numere, însă acum patru ani, moartea mamei sale în urma unei supradoze de heroină a făcut ca totul să fie mai clar. Numărul pe care Jem îl vede atunci când priveşte pe cineva în ochi nu este nimic altceva decât data morţii acelei persoane. Nu e de mirare că Jem a dus o viaţă de izolare până să îl cunoască pe Spider, un băiat cu totul haotic, dar care e dispus să lupte pentru ea. În timpul unei excursii la Londra, Jem vede moartea în ochii unor turişti, chiar în acea zi. Groaza care o cuprinde odată cu această realizare o face să fugă cât mai departe de acel loc, însă decizia pripită îi propulsează atât pe ea, cât şi pe Spider în capul listei de suspecţi ai atacului terorist ce a urmat imediat. Un thriller de debut captivant, îndrăzneţ, cu un final complet imprevizibil."

Recenzie:
Jem este o tarana de 15 ani, care inca de la nastere poseda un dar - vede numere, dar nu orice numere, ci date. Datele mortii a fiecarui om pe care-l priveste in ochi. Cum si-a dat seama ce reprezinta numerele care apar in subconstientul ei? Pai, si-a gasit mama moarta din cauza unei supradoze, iar cand a privit-o nu-i mai apareau numere. Murise. Si atunci a descifrat semnificatia 10102001 - data mortii 10.10.2001.
De atunci Jem a refuzat sa mai privesca oamenii in ochi sau sa se mai ataseze de cineva. S-a inchis in ea, a devenit o dura. Cand Spider, un baiat de 1,90 m si negru, isi face aparitia si incearca sa ajunga la ea aceasta-si mai lasa din zid. Ea vede data unui vagabond care avea sa moara in acea zi si hotaraste sa-l urmareasca in speranta de-al salva, dar atunci pur si simplu il priveste cum moare si ramane socata. Cand accepta sa iasa cu Spider ajung la metrou, iar Jem vede data celor care stau la coada. E aceeasi la toti. Il trage pe Spider care se dadea in spectacol si fug pentru ca ea-si da seama ca ceva nu e in regula. La cateva minute distanta o bomba explodeaza "Ochiul Londrei" si sunt o multime de morti si raniti. Cum cei doi tineri au fost surprinsi de camerele de supraveghere cand fug sunt da-ti in urmarire drept suspecti. Atunci Spider si Jem decid sa fuga. Ea stie ca nu trebuie sa se ataseze de Spider pentru ca-i stie data. Mai avea doar 3 saptamani.... Totusi ceva se intampla. Pentru mai multe cititi cartea, e suuuuper draguta. (^-^)

Parerea mea:

Geniala. Stiti ca eu sunt foarte critica in materie de carti (mai ales dupa incidentul cu nymphette.). Aici a fost ceva mai profund. Nu mi s-a parut o elevatie, dar e profunda. A fost prima carte cu final trist care mi-a placut. Arata moartea ca un lucru normal si neschimbabil. Mai pune accent si pe destin, pe soarta, pe univers, karma, spuneti-i cum vreti. Arata ca toti suntem oameni si ca incercam sa uitam ca o data o sa murim. Ne credem tari. Nu suntem. Suntem doar niste simplii elevi veniti la scoala "Pamant".
Actiunea e ok, are destula dinamica si nu te plictiseste. Are si putina descriere, dar oricum, o profunzime pe care nu-o inghite oricine. O recomand cu bratele deschise.


Citate:

" Stim cu totii ca intr-o buna zi va veni sfarsitul, dar nu trebuie sa lasam acest lucru sa ne doboare. Nu ar trebui sa lasam acest gand sa ne impiedice sa  traim viata.(...) Mai ales daca am gasit pe cineva care ne iubeste - acesta este cel mai important lucru dintre toate. Daca l-ati gasit pe acel cineva, atunci ar trebui sa pretuiti fiecare secunda alaturi de acea persoana..."

Melodie asociata:

 


Nota: 4/5 (Ramai printre "de recitit")


P.S. Ce mai faceti?

O seara faina. <3

6 comments:

  1. Ăăăă, ori sunt eu nebună, ori am impresia că ai scris rezumatul a jumătate din carte în recenzie.
    -.-
    adică am aflat despre acțiune mai multe decât voiam să știu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm, Nu chiar. Actiunea propriu-zisa apare fix dupa faza cu "Ochiul Londrei". Au am scris cat am crezut eu ca-i necesar. E opinia ta. (^-^)

      Delete
  2. ok, deci sunt eu nebună. =))
    bene, sper că nu ai luat-o în nume de rău. ^^ dacă îmi urmărești blogul probabil știi că eu critic de rup tot ce găsesc.

    ReplyDelete
  3. Chiar îţi mulţumesc pentru această recenzie pentru că eram în dubii cu această carte. Acum ştiu că trebuie citită. E o carte foarte interesantă, sau cel puţin, aşa pare.

    ReplyDelete
  4. Wow! :o m-a impresionat inca din primele cuvinte ale recenzie ,chiar trebuie citita cartea asta! <3 poate o pui intr-un viitor concurs. :> Superba recenzia! >:D<

    ReplyDelete
  5. Imi place mult recenzia ta. Cred ca imi voi cumpara si eu cartea

    ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3