Sunday, 23 August 2015

Pasteluri cretate şi diverse accesorii pentru desene (:

După cum am promis, am ajuns să fac şi postarea aceasta. Bun, pasteluri cretate, ce sunt şi cu ce se mănâncă?

Pastelurile sunt de două feluri: Cretate şi uleioase (Eu momentan lucrez cu cele cretate care se mai numesc şi uscate)

Pastelurile sunt renumite pentru că se spune că au pigmenţi puri de culoare în ele, iar atunci când le pui pe hârtie prind viaţă mai uşor şi mai repede, chiar şi mult mai real decât creioanele colorate sau acuarele. Mai sunt cunoscute pentru faptul că ele nu se amestecă stând unul lângă celălalt, nici chiar pe foaie nu se prea amestecă, dar se suprapun foarte frumos.

Pastelurile cretate seamănă de cele mai multe ori cu creta obişnuită, dar nu poţi să le înlocuieşti una cu cealaltă.

În magazine există o gamă foarte, foarte variată de pasteluri şi de cele mai multe ori e greu să deosebeşti ceea ce e bun de ceea ce e prost şi nici măcar nu poţi să raportezi calitatea la preţ, multe pasteluri scumpe pot de fapt să fie proaste şi unele ieftine foarte bune.


Pastelurile cretate pot fi şi sub formă de creioane, sunt puţin mai dure şi ajută pentru conturarea clară, iar de cele mai multe ori se folosesc pentru realizarea portretelor.

 Eu prima dată am văzut pe youtube un speed drawing (un video în care cineva desenază dar este după redat la viteză) cu Oliver Qween/Arrow, e unul din serialele mele preferate şi dacă nu l-aţi văzut vă sfătuiesc să gugăliţi repede. :)) Iar în video, fata de acolo folosea creioane pastel şi nişte pasteluri parcă, iar eu am dat fuga în magazin să iau nişte creioane pastelate, ţeapa mare a fost că nu aderă bine pe foaia simplă, îţi trebuie un carton mai zgrunţuros sau pur şi simplu un bloc de desen special. Am dat fuga să iau, mi s-a părut strigător la cer preţul, sincer, am dat 13 lei pe un bloc de 12 foi ştiu că se ajunge la 1 leu şi puţin foaia, dar pentru mine care strâng banii cu ţârâita a fost ceva.
După ce am luat blocul, uitându-mă la tutoriale am văzut că îţi mai trebuie şi nişte pasteluri serioase, iar preţurile şi magazinul Pictor păreau prea departe. Totuşi plângeam după o cutie de pasteluri adevărate.

Supriza a fost că următoarea zi mami a venit de la Lidl cu o cutie imensă de pasteluri cretate, de la 20 de lei a dat doar 14lei pe o cutie de 25, mai sunt şi mari, a fost ultima cutie rămasă. Deci Universul voia să mă apuc de desenat în pasteluri :)) M-am apucat încet încet de desenat, după mi-am dat seama că norii mei nu pot să iasă ca cei din tutorial pentru că pastelul meu alb râcâie foaia şi nu lasă pic de urmă de culoare pe ea, aşa că m-am chinuit cu ele o vreme, iar după asta la prima ocazie când am ajuns în Pictor am încercat să îmi iau tot ce-mi trebuia, asta după ce m-am documentat pe net.

Altă surpriză a fost când deşi ştiam de pe site ce vreau, în magazin nu prea aveau. Aşa că mi-am luat nişte pasteluri la bucată pe care o să le vedeţi în poză, cele rotunde sunt Toison, ceea ce scrie şi pe cutie. Dacă vreţi să vă apucaţi de desenat ele sunt cea mai bună alegere, după ce am luat albul de la ei credeam că nu e adevărat, la cât de frumos puteam să fac detaliile şi era atâât de frumos, parcă era magie. Nu sunt nici foarte scumpe, iar raportul calitate preţ e perfect.
Tot în poză, cele pătrăţoase şi lungi sunt de la CretaColor şi nu sunt soft, sunt hard pastels, asta înseamna că sunt mult mai dure, şi nu merg întinse pe foaie, sunt mai mult pentru detalii. Nu le recomand. Că mai sunt şi foarte fragile, dar scumpe. Un pastel Toison la bucată este 1,80 lei iar unul CretaColor 3,80lei. Seturile de la Toison le găsiţi aici.

Tot atunci de la pictorul mi-am luat un set de 12 pasteluri de la Reeves cu 14 lei, altă ţeapă. Pe net erau păreri bune despre ele, dar în raport cu Toison nu se ridică nici măcar la jumătatea valorii lor. Deci nu le recomand.

Îmi mai cunpărasem nişte creioane pastelate, am luat unul de la Lyra, o firmă bună. Am mai luat un liner, pentru peisajul cu apusul şi copacul mare, iar tot pentru asta am mai luat un marcăr tot Lyra, aveam nevoie de unul mai subţire.
 Am stat ceva vreme cu astea, iar prietenul meu mi-a facăt cea mai frumoasă surpriză. Mi-a luat pasteluri Faber Castell eu nici nu îndrăzneam să visez la ele pentru că erau prea scumpe. Dar raportul calitate preţ nu e strălucit, mai bine luaţi Toison, la Faber se cunoaşte profesionalismul firmei, adică pastelurile vin în cutie, iar pe capac sunt scrise numele tuturor nuanţelor din cutie, iar pastelurile au fiecare un număr pe ele, iar aşa identivici nuanţa. Asta ajută atunci când ai tutoriale, iar cel de acolo îţi explică ce trebuie să foloseşti după nunaţe. Totuşi sunt foarte bune, dar preţul destul de mare având în vedere că e şi transportul 20 de lei. 
Prin imagini mai vedeţi ascuţitoarea Faber Castell care îşi merită fiecare bănuţ, e chiar foate bună şi merg ascuţite perfect creioanele pastel. O radieră plastică, e ceva mai eficientă decât una normală, plus că se curăţă singură. Iar ultimul este un tub de fixativ, pentru că după ce foloseşti pastelurile trebuie fixate, iar mulţi artişti folosesc fixative speciale pentru pasteluri, dar cel mai ieftin tub e 60 de lei, iar eu am dat 7 pe unul de păr de la Kaufland şi merge perfect. Majoritatea nu sunt de acord cu folosirea unui spray de fixare pentru că întunecă desenul, mie îmi place pentru că realizează un contrast frumos.

 Aveam şi p blendă de hârtie care presupunea că întinzi pastelurile cu ea, dar la mine nu merge. Prefer să întind cu degetul, ai dat cât pastel vrei tu, iar după poţi să îl întinzi sau nu, mie îmi place mai mult să le întind, dar la unele desene nu merge, de exemplu la pisică, pentru că strici desenul.
 Cam atât despre pasteluri, spec ca v-am fost de folos!

Asta e colecţia mea "întreagă".

Voi ce mai faceţi? Ce hobby-uri mai aveţi? Eu am văzut că am de treabă, am de completat o leapşă, mulţumesc Bia!

Zi frumoasă şi plină de zâmbete <3

1 comment:

  1. Postarea asta m-a entuziasmat așa de mult! Mulțumesc frumos pentru toate informațiile astea utile. ^_^

    ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3