Sunday, 25 May 2014

Marile Speranţe de Charles Dickens (Recenzie)

 Mulţumesc mult librăriei online Libris pentru că mi-au oferit şansa de a citii această carte .


Opinii editoriale:
„Cu siguranta, unul dintre cele mai mari genii literare ale lumii.“ -  Edward Bulwer-Lytton
„Descoperirea treptata a valorilor existentei, de-a lungul experientelor sale, face din Pip unul dintre cei mai complecsi eroi dickensieni si din Marile sperante romanul cel mai solid construit dintre toate cartile de succes ale lui Charles Dickens. O opera unde diversele etape ale «marilor sperante» traite de Pip capata un profund inteles autobiografic, pentru ca, urmarind cu atentie povestea rostita de erou, deslusim vibratii ale glasului lui Dickens, amintindu-si propriile intamplari si sperante.“ - Dan Grigorescu
„Dickens isi va depasi si domina epoca, la fel cum impunatoarea figura a lui Rabelais il domina pe Du Bellay, dar domina si Renasterea si lumea“ - G. K. Chesterton
„Nicaieri Dickens nu a imbinat atat de perfect analiza si sinteza ca in acest roman. [...] Ca toti marii artisti, Dickens ne impune sa ne schimbam perceptia despre arta.“ - George Saintsbury

Recenzie:

Acţiunea cărţii urmăreşte evoluţia lui Pip şi evidenţiază că în viaţă, anumite decizii ajung să ne marcheze viitorul, să ne schimbe calea relativ. Pip era crescut de sora sa Joe Garger şi de soţul acesteia Joseph cu multă duritate şi de cele mai multe ori repetânui-se că este ''crescut pe palme'' însă micul Pip se refugiază cu prietenia oferită de Joseph.
Într-o seară, în cimitirul localității, în timp ce stătea la mormintele familiei sale, Pip se întâlneşte cu un evadat ( Abel Magwitch ), care îl sperie pe băiat, care ajunge să fure de la sora sa pentru acesta. Întâlnirea cu acel evadat are să îi afecteze viitorul, să îi schimbe radical traiectoria vieţii, cum aici scriu o recenzie, ci nu un rezumat, nu vă spun dacă în mod negativ sau pozitiv. Tot ce pot să vă mai spun pentru a vă convinge să citiţi cartea este că povestea cuprinde şi ceva ''romance'', Pip este obligat să meargă în vizită la domnişoara Havisham pentru a se juca, iar aceasta avea o fiică adoptivă, Estella care până în final are un rol important în viaţa lui Pip, căruia mai tărziu i se va spune Handel, motivul vă las să îl aflaţi singuri. Cartea este plină de răsturnări de situaţii şi după ce treci de primele 100 de pagini acţiunea prinde avânt.

Părerea mea:

Categoric ''Marile speranţe'' reprezintă un must-read. Nu este o carte oarecare, ci una depre cursul vieţii care nu poate decât să îţi lase un gust plăcut după ce ai terminat de citit şi ultima parte. De ce să citiţi cartea? Pentru că aşa puteţi afla cum era societatea engleză în vremea aceea, aşa puteţi să vă dezlipiţi de această lume şi să mergeţi de mână cu Pip, prin Londra. Ca să nu mai lungesc vorba, este un roman pe care îl recomand cu mare drag tuturor, de la mic la mare.

Citate:

"Iubeşte-o, iubeşte-o, iubeşte-o! Dacă te încurajează - iubeşte-o! Dacă te răneşte - iubeşte-o! Dacă-ţi sfâşie inima în bucăţi - şi cu timpul inima o să-ţi îmbătrânească şi o să se întărească şi de-aia o să te doară din ce în ce mai rău - iubeşte-o, iubeşte-o, iubeşte-o" 

"N-ar trebui să ne fie niciodată ruşine de lacrimile noastre, căci ele sunt o ploaie binefăcătoare pe praful pământului care ne împăienjeneşte privirea, împovărându-ne inimle înăsprite."


"Toţi escrocii de pe pâmânt la un loc nu fac cât cei care se înşală singuri."

"Nici regele care stă pe tronul lui şi ţine coroana pe cap, nu poate să scrie cu litere de tipar hârtiile sale în parlament, fără să fi început, pe când era doar un prinţ neîncoronat, cu alfabetul."

"Într-un cuvânt, eram prea laş ca să fac ceea ce trebuia şi prea laş ca să evit ceea ce nu se cuvenea."

"Prin urmare, de-a lungul vieţii, cele mai rele slăbiciuni şi josnicii ale noastre sunt, de obicei, comise pentru oamenii pe care îi dispreţuim cel mai mult."

"Nu mai pune întrebări şi atunci n-o să ţi se mai spună minciuni."

"Primăvara e acea perioadă a anului când la soare e vară, iar la umbră e iarnă.""Să-ţi spun ce este dragostea adevărată. E credinţă oarbă, umilinţă fără preget, supunere desăvârşită, încredere şi dăruire împotriva ta însuţi, împotriva lumii întregi. Dragostea înseamnă să îţi dai inima şi sufletul întreg celui care ţi le va zdrobi."


Mulţumesc încă o dată celor de la librăria de cărţi online, Libris, pentru această carte superbă.

P.S: În opinia mea, aduce a atmosfera din Singur pe lume.

Voi ce mai faceţi? Ce mai citiţi? Cum e la liceu? Ce muzică aţi mai descoperit?:o3

1 comment:

  1. Eu acum citesc ''Gaudeamus", a doua parte a cartii "Romanul adolescentului miop" de Mircea Eliade. E o lectura placuta. :>3
    La liceu...hmm...mai am doua teze de dat si scaaap. Deja simt miros de vacanta! :x
    Si zau, citatele de mai sus ma indeamna sa ma apuc de Marile sperante...

    ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3