Saturday, 9 May 2015

Sa mai spargem din bariele mintii prin „Profetiile de la celestine” de James Redfield & Carol Adrienne (recenzie)

Le multumesc celor de la libraria online de carti pentru oferirea sansei de a citi aceasta carte deosebinta. Multumesc, libraria Libris.ro!
 
N-am sa va mint: intai am vazut filmul...
 
Apoi am citit romanul. Profetiile de la Celestine,publicat de James Redfield in 1993,este un roman-parabola.Construit frumos ,isi poarta cititorul pe paliere neasteptate ale  evolutiei constiintei de sine, si daca ne gandim ca a fost scris acum 21 de ani ,putem spune ca este de-a dreptul vizionar la capitolul studierea psihologiei individului si-a maselor.
Succesul romanului, dar mai ales impactul ideilor prezentatea acolo, asupra cititorilor....a impus cumva necesitatea aparitiei unei lucrari-anexa, menita sa ajute cititoru lsa digere si sa intenalizeze ideile romanului.Doi ani mai tarziu, Redfield, alaturi de Carol Adrienne ,publica ”The Celestine Prophecy – An experimental guide ”.
De ce ar avea nevoie de un ghid,m-am intrebat, rasfoind cartea intr-o librarie ...Si-apoi am inteles.Atat de multe concepte noi ,atat de multe abordari esoterice ale lumii noastre prezinta autorul ,incat s-a dorit aprofundarea lor, sadirea invataturilor acelea in sufletul tuturor acelora deschisi catre asta fara riscul de a exista dubii, sau intelegeri deformate.
”Exista o anume diferenta intre a citi despre aceasta noua  abordare a vietii si perceptiile directe necesare pentru a o adopta”
Mi-a placut mult ca cititorului i se explica  frumos ideea ca perceptiile  ar trebui educate.
Viziunile prezentate de autor se adreseaza si creierului, desigur...dar accentul cade si pe latura extrasenzoriala.Acelei parti din noi care opereaza mai mullt cu intuitia decat cu ratiunea.
Cele noua viziuni sunt in opinia mea niste observatii subtile cu privire la micro si macro universul in care ne traim vietile.

Sunt prezentate ca o poveste, si practic nu prea ai cum sa nu le intelegi:
1.Masa critica – capitolul acesta face referire la faptul ca tot mai multi oameni isi inalta constiinta catre aspectele spirituale ale vietii,ajungand sa creeze un fel de camp pe forte, un mental colectiv care atrage ca un magnet si restul persoanelor, neinteresate de partile nevazute ale lumii.
2.Un prezent mai amplu – sinteza a ideii ca  oamenii nu vor mai fi preocupati doar de aspectele materiale , sau de confort.Tehnologia prin evolutia sa participa la emanciparea spirituala a indivizilor.
3.Totul este o chestiune de energie – Totul in jur este energie, si oamenii incep sa inteleaga asta.Energia,odata recunoscuta, intelegem ca putem dispune de ea, o putem focaliza sau directiona unde dorim noi.
4.Lupta pentru putere – Acesul individual la energia Universului este un aspect legat de virtutile si echilibrul fiecarui individ.Cand nu mai detinem abilitatea de-a ne lua energia de la sursa, inevitabil apare reflexul de a o lua de la altii.Manipuland si dominand oamenii din jurul nostru ne simtim mai puternici,iar ei devin din ce in ce mai vlaguiti, secatuiti de energia pe care le-o luam.
5.Mesajul misticilor  - Conexiunea directa, intima si personala cu sursa suprema a energiei din Univers aduce inlauntrul omului pace deplina, detasare si iubire neconditionata.
6.Lumina asupra trecutului – face referire la faptul ca energia aceasta profund spirituala, odata recunoscuta, ajungi sa o integrezi, si sa ii simti lipsa atunci cand ea dispare.Si-atunci furam energia altora.Constientizand aceste mecanisme, le putem evita, straduindu-ne sa ne luam mereu energia de la sursa,dezvoltand propria noastra cale spirituala.
7.Firul lucrurilor – Coincidentele din viata noastra, sincronicitati ale universului au rolul de a ne indrepta si mentine pe drumul nostru.Trebuie doar sa ne deschidem sufletul si mintea sa le intelegem.,,
8.Etica interpersonala – dupa cum ni se arata in cea de-a opta viziune , isi schimba parametrii.Interactionam altfel cu cei din jurul nostru atunci cand suntem conectati la energia autentica a Universului.Capatam abilitatea de-a vedea tot ceea ce este mai bun si mai frumos in oameni,umplandu-i si pe ceilalti de fluxul energiei luminoase.
9.Viata care urmeaza – pentru noi toti un mister, este abordata de cea de-a noua viziune.Oameniii vor trebui sa accepte ideea ca odata transcens planul material, focalizarea va fi pe crearea unui drum spiritual.Pe recunoasterea misiunii personala, pe implinirea ei, pe viata in dimensiunile cele inalte ale spiritualitatii.Exponential, in timp, tendinta fireasca ar fi ca inaltarea aceasta a tuturor constiintelor sa uneasca cele doua dimensiuni, ”aici” si ”dincolo” ,aratand ca ne-am invatat lectiile pe  care le aveam de invatat .
Am simtit nevoia sa prezint in cateva vorbe viziunile pe care este construit romanul, pentru ca cititorul sa inteleaga ca Ghidul ajuta enorm la aprofundarea acestor idei.
Exista posibilitatea ca fiecare din aceste noua teme sa fie abordate intr-un grup de studiu,sa se studieze sinteza lor precum si sa se creeze  unghiuri personale din care acestea pot fi inteles.
Fiecare capitol cuprinde exercitii adaptate, teste si intrebari tintite, toate avand  rolul de a familiariza cititorul cu mesajul autorului.Individual, sau in grup , cartea ne arata cum sa parcurgem meditatii,si aprofundari....fara de care toate mesajele sale ar risca sa isi estompeze importanta.
Trebuie lecturata pe indelete.Fiecare idee sa aiba vreme sa stea la incoltit in mintea si in sufletul nostru.
Personal, cartea asta mi-a reamintit ca viata e o scoala la care am venit de buna voie. Si ca oricum ar fi, trebuie sa savuram fiecare zi si fiecare lectie.
Sau, daca ar fi sa il citez pe Antoine de Saint-Exupery "Esenta lumânarii nu este ceara care lasa urme, ci lumina"
La acest Ghid practic, dincolo de cele 390 de pagini, ceea ce conteaza cu adevarat este fix ce reuseste sa schimbe in minte si in inima fiecarui om care l-a citit.
 
Aceasta carte mi-a fost oferita de Libris.ro, libraria de carti online (acum si de ceaiuri, cani, cesti si alte multe lucruri finute, rafinate numai bune pentru soarecii de biblioteca) si sponsor oficial al blogusorului!
 
 

No comments:

Post a Comment

Parerea ta conteaza! <3