Thursday, 1 January 2015

Porțile Cerului de Constantin Necula (Recenzie)

In primul rand vreau sa le multumesc celor de la libraria online Libris pentru sansa de a citi aceasta carte.
Inca din start am stiut ce presupune aceasta carte  : 300 de pagini despre  ortodoxie.
Scrise  altfel. Si chiar daca autorul este preot ortodox, si nu de azi de ieri , se vede treaba ca a gasit alt mod oarecum diferit de a vorbi oamenilor despre Biserica.
 
O carte ca o partitura.Scrisa intr-o cheie anume....In cheia lui Hristos. Auzi muzica acestei carti numai daca ai in inima ta cheia.
 
Parintele Constantin Necula scrie in stilul sau volubil si savuros despre lucruri serioase ,si oarecum inaccesibile pana la capat omului de rand ...
Tainele Bisericii ...Trepte ,etape in viata omului ortodox menite a-l aduce pe acesta mai aproape de Dumnezeu.
Suntem un popor majoritar ortodox, insa prea putini stim care-s tainele cele mari ale ortodoxiei...Informatiile acestea nu stau incuiate undeva sub paza, insa nici nu-s afisate la avizier.Trebuie sa le cauti.Trebuie sa vrei sa le stii...Si nu in ultimul rand trebuie sa CREZI.
Intr-o lume pragmatica, a satisfactiilor imediatea si a de-spiritualizarii maselor, cartea asta poate parea unora cel putin anacronica ...
Insa in opinia mea este o carte necesara.Va veni vremea cand ortodoxia ar putea fi privita ca cea mai profunda si completa scoala spirituala,de unde omul,spirit si suflet, sa-si ia invataturile si puterea de-a urma Calea inspre Dumnezeu...
Ortodoxia nu inseamna dat cu fruntea de icoane,si rezistat eroic la o slujba inganata de oameni costumati ciudat, din care sa nu intelegi nimic, si sa pleci acasa nauc.....
Biserica autentica nu are nimic criptic.Da, opereaza cu simboluri, cu parabole ...nici un gest nu e intampator, nici o vorba nu e goala.
Poti sa le intrevezi sensul, si taina ...in masura in care-ti doresti sa te apropii de intelegerea lor...
Cartea are sapte capitole.331 de pagini.Transcrierea unor emisiuni radiofonice ,in care preotul Constantin Necula a vorbit ,mai multe editii la rand, despre Tainele Ortodoxiei ca despre veritabile Porti catre Cer.Porti prin care omul isi poate croi drumul inapoi catre Dumnezeu ...
Citim despre Taina Sfantului Botez si despre Taina Mirungerii
Stiti voi...traditia cu pruncul dus la biserica , afundat nitel in cristelnita...Si-apoi punem de-o petrecere....
Demersul acesta are radacini  si intelesuri adanci.SI constituie intaia Taina.
Se spune in Evanghelie :” Cel ce nu se naste din apa si din Duh , nu va intra in Imparatia lui Dumnezeu”
Insa,spune autorul : ”...dincolo de orice afirmatie  evanghelica,Botezul ramane o necesitate ontolologica.Pentru ca ,asa cum nu poti sa traiesti in lume fara o identitate ,fara un rost, fara o directionare a vietii, tot astfel, in viata in Hristos,nu poti trai fara identitate, si fara orientarea identitatii tale.Botezul vine sa faca aceasta intrare pe usile imparatesti, ale Imparatiei lui Dumnezeu”
Sunt abordate pe rand,cu rabdare si pe indelete:
Taina Spovedaniei ,despre care am citit ca nu se limiteaza doar la o marturisire a pacatelor, la cainta si la dezlegarea pe care-o primesti la final.Pregatirea ,dar si atitutinea post-spovedanie a crestinului ”constituie impreuna cea mai minunata respiratie in Hristos a vieti in Hristos”.
Taina Sfintei Euharistii, legata intotdeauna de Sfanta Liturghie ,care ”nu se priveste ca o pictura, printre gene,nici de la distanta,criticand,nici comentand,nici cartind !Liturghia nu-i spectacol, la care sa participam ca unii carora li s-au vandut bilete  la intrarea in biserica.Liturghia este o stare de fapt ,este starea cea mai de pret pe care Dumnezeu o poate da vreodata credinciosilor ! Cerul pe pamant , care face ca picatura de manat care suntem noi sa se transforme in Cer ”.
Taina Sfantului Maslu , ale carui rugaciuni vin sa faca relatia intre Dumnezeu si omul aflat in suferinta.Intrecel  bolnav si Hristos Doctor si Ajutator al oamenilor.
Taina Cununiei .Aflam deste importanta ei, despre diferenta intre logodna si cununie.Despre rostul lumanarilor si-a nasile,precum si despre cassatoriile inter-confesionale.
Taina Hirotoniei, cu detaliile specifice ceremoniei propriu-zise,dar si despre toate indatoririle care-i revin celui vrednic de-a fi hirotonit.
Se puncteaza aproape in fiecare capitol, diferentele, abaterile, alunecarile pe care le sufera culturile occidentale crestine atunci cand vine vorbba la a interpreta Scriptura .
Autorul argumenteaza logic, cu bun simt si uneori cu umor lucruri la care unii din noi le-am sesizat : frenezia iehovistilor, preotia femeilor,botezul adultilor , minimalizari in ce priveste importanta spovedaniei si a impartasaniei.
Odata citita si ultima pagina a cartii , am realizat cat de  putine stiam despre Taine....Aspecte si detalii care te lasa sa intelegi si sa simti profunzimea si frumusetea credintei ortodoxe.
Aceasta carte mi-a fost oferita de cei de la Libris si tin sa multumesc inca o data librariei de carti online pentru posibilitatea de a citi aceasta carte.

No comments:

Post a Comment

Parerea ta conteaza! <3