Thursday, 27 February 2014

Exerciţii de echilibru de Tudor Chirilă (Recenzie)

Cartea mi-a fost oferită de către librăria online Libris. Vă mulţumesc mult, Libris! :)

Descriere:

Dacă vreţi să-l cunoaşteţi mai bine pe Tudor Chirilă, citiţi-i textele adunate în volum. Veţi descoperi un scriitor surprinzător, care se exprimă cu aceeaşi uşurinţă în proză sau în versuri şi ale cărui rânduri trădează o sensibilitate pe care puţini i-o bănuiesc. Tudor Chirilă scrie dulce-amar despre dragoste, pasionat despre filme, teatru şi cărţi, nostalgic despre oameni dragi dispăruţi, ironic despre locuitorii României de azi. Mesajul lui? Cel mai important e să iubeşti. Şi să fii liber.
„Din Grecia în Delta Dunării şi de la fetele copiilor din nisip pâna la elogiul amar al risului ca «pedeapsă capitală a românilor», Tudor alege să participe la viaţă prin a fi normal în raport cu oamenii din jur. Textele lui se aştern firesc în carte, ca o revanşă amicală a literei scrise în faţa lumii digitale. Înainte de a fi blogger, înainte de a fi cântăreţ, înainte de a fi actor, Tudor Chirilă a fost un copil care adormea cu paginile cărţii înghesuite în colţul pernei. Nu lectura l-a învăţat, desigur, să trăiască nestingherit şi egal cu el, dar poate că acele cărţi ale copilăriei l-au împins să ne picure alfabetul albastru de cerneală al unei vieţi libere.” (Cătălin Tolontan)

Recenzie:

Nu are rost să mă întind cu vorbăraia. N-are rost să vă povestesc vreun capitol. Pot să vă spun doar că, în opinia mea, a întrecut Divergent pe lista mea. E printre cele mai tari cărţi ever!
Hmm, să zicem că fiecare carte e un fel de mâncare şi că orice bucătar are voie să-şi aleagă ce vrea să gătească folosind orice ingredient. Ehi, Chirilă mi-a lăsat senzaţia că nu a fost un fel de mâncare, ci un mediu cu tot ce-i trebuie. În Exerciţii de echilibru e şi melancolie, e şi fericire sunt şi nişte poveşti super elaborate şi profunde, dar vaaaai, umorul e nelipsit! [Eu citesc noaptea şi odată la 3 capitole era ceva super funny şi mă apuca un râs isterici, că eu dacă încep să râd nu mă mai opresc şi hmm, ai mei ziceau că sunt nebună. Cine stă la 2 noaptea citind şi râzând de unul singur?! :))].
Dacă nu aţi citit cartea, eu zic să o cumpăraţi rapid! E must-must-read! Şi eu sunt dură cu majoritatea cărţilor, dar asta e absolut genială.
Am uitat, cartea pare scrisă cu aşa o uşurime încât şi eu m-am apucat să scriu pe unde apuc, serios, cartea asta te face să scri şi să te descoperi sau redescoperi firmitură cu firmitură, lacrimă cu lacrimă, zâmbet cu zâmbet.
Da. Citiţi cartea. Da. Merită. Da. Tudor Chirilă e un om genial.

Citate: 

“-Suntem diferiți… Ce iubești la mine?
-Tot ce nu pot fi eu…”

 “În definitiv, cu cât vei ridica un zid mai înalt în jurul tâu cu atât va fi mai bun cel care-l va sări.” 

“Orice carte citită, orice lecţie invăţată, se vor aşeza sub voi şi vă vor ridica deasupra celorlalţi.”

“O iubire terminată e o mahmureală groaznică,pe care te juri că n-o să mai faci asta vreodată pentru că nu mai ai putere-şi oricum,undeva,cândva,la un colţ de plajă,pe o alee sau pe toboganul nu mai ştiu cărei zile te aşteaptă un sac de iubire gata să ţi se spargă din nou în cap.” 

 “Nimic nu e mai important ca lectura, acum. Apoi, căutaţi-vă între voi. Vedeţi care citiţi aceleaşi lucruri şi înhăitaţi-vă. Numai în haită de oameni deştepţi o să reuşiţi.”Mulţumesc muuuuuult celor de la librăria de cărţi online Libris pentru carte. E absolut genială. 

3 comments:

  1. Eu il ador ,il super-extra iubesc pe Tudor Chirila !! <3 nu am cuvinte sa spun,dar inseamna foarte mult pentru mine omul asta...ai de invatat foarte multe de la el. E ca un "drog" de care nu te poti lasa.Sper sa mai scrie si alte carti ,ca pe asta am devorat-o ,e putin spus GENIALA!! <3

    ReplyDelete
  2. Da,da,da! <3 Chirila e un autor uimitor, si un om extraordinar. Ma bucur mult ca ti-a placut cartea :) Si eu am indragit-o si apreciat-o :)

    ReplyDelete
  3. Awww...am vrut la un moment dat să o cumpăr, dar am găsit că este destul de siropoasă pentru mine. Am o prietenă care o are aşa că s-ar putea s-o iau de la ea, ca să o citesc şi eu şi să-mi pot da mai bine cu părerea :)

    ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3