Monday, 4 April 2016

Requiem de Lauren Oliver (recenzie)

În primul rând vreau să mulţumesc librăriei de cărţi online Libris.ro pentru acordarea şansei de a citi această carte.

Descriere:
"Poate că o luam razna din cauza sentimentelor noastre.
Poate că dragostea chiar e o boală şi ne-ar fi mai bine fără ea.
Dar am ales un alt drum.
Şi, în fond, acesta e rostul evitării operaţiei: să fim liberi să alegem.
Liberi să alegem inclusiv ce e greşit."

Recenzie:

Prinsă între viaţă şi moarte, între libertate şi captivitate, între siguranţă şi pericol, dragoste şi ură, între prietenie şi duşmănie, între adevăr şi minciună, dar mai ales între iubirea actuală şi fantoma uneia din trecut. Lena se zbate între a trăi şi pur şi simplu a spravieţui. Acţiunea cărţii este la fel de antrenantă ca şi a celorlalte volume, paginile zboară atât de uşor. Am dat gata acest roman într-o simplă zi de şcoală. Povestea acestui ultim volum este povestită din două perspective, cea a Lenei şi cea a celei mai bune prietene a ei, Hana. Ele sunt la poli opuşi, două mentalităţi diferite, care la un momentdat găsesc un mijloc de compromis, aleg o cale dreaptă pentru amândouă. Lena deşi îşi pierduse vechea familie odată cu prima parte a trilogiei, în aceasta pare să recapete ceva mai mult decât ce pierduse. Subiectul seamănă tare cu realitatea în care trăim. Toţi vrem libertate, sub orice formă a ei. Cred că toţi asta căutăm. Ceea ce se întâmplă în lumea Lenei se întâmplă şi în a noastră. Ei caută libertate, fug de tot ceea ce înseamnă şi implică ziduri, aleg libertatea chiar dacă asta înseamnă să trăiască pericolul Sălbăticiei, fără să îşi închipuie faptul că cei din sălbaticie pot deveni mai rău decât cei din lumea cu regului. Aici este un aspect atât de real, a faptului că fugim de regului şi vrem să fim mai buni, dar de fapt ne înrăim şi ajungem să ne mâncăm între noi (nu la propriu). Asta din primsa Lenei, care este acum prinsă între iubirea care-i curge prin vene pentru o fantomă a unui băiat care crede că o iubise cândva şi  la Julian, simbolul slăbiciunii oraşului, ordinii, fiind băiatul guvernatorului. 
Cel mai ciudat este felul în care eroinele ajung în antiteză totală. Lena infectată cu "amor deliria", boala iubirii, alege să trăiască în Sălbăticie şi Hana, care ajunge să fie vindecată, şi nu numai să o trădeze pe cea mai bună prietenă a ei, dar şi să se căsătorească cu preşedintele (guvernatorul, am uitat cuvântul o să revin aici) ţării, care se dovedeşte a fi înclinat spre maleficitate, dar să urască împreună Sălbăticia. 
 
Sincer, e greu să explic ceva din carte, pentru că mi-e frică să nu dau spoilere. E o carte care chiar merită citită. Un volum care are la bază prietenia, iertarea, loialitatea, libertatea şi altruismul. Într-un fel, o nouă variantă a Divergentului.

Ce aş putea spune că nu mi-a plăcut e faptul că are atât de multă acţiune, atât de multă luptă şi te ţine în suspans, dar se pierde partea filozofică. Se pierde mult. Întradevăr, sunt conflicte interioare puternice la ambele eroine, dar se putea mai mult de atât. Iar finalul m-a făcut să ţip, am fost tristă şi fericită în acelaşi timp. Am spus foarte, foarte puţin de fapt despre carte aşa că sper ca v-am făcut să o citiţi.

Acum câteva citate în ideea că poate, poate, vă bate gândul: 

"Şi îmi vine să plâng, îmi vine să îmi apăs fața pe pieptul lui şi să îi respir mirosul, să mă prefac că nimic nu s-a schimbat, că totul va fi perfect, şi întreg, şi nevătămat."

"Pentru asta suntem făcuți: promisiuni, angajamente şi jurăminte de supunere."

"Ciudat cum vindecă timpul. Ca glonțul acela dintre coastele mele. E acolo, ştiu că e acolo,  dar abia daca il mai simt. Doar când plouă. Şi, uneori, când îmi amintesc."

"Ea merita un înger, iar eu voiam să fiu al ei."

Această carte mi-a fost oferită de către Libris.ro, librăria de cărţi online şi sponsorul oficial al blogului.
P.S. Staţi pe aproapre că vin cu explicaţii, poze din Londra, concursuri poveşi şi multe altele. :)

P.P.S Dacă aveţi întrebări despre carte întrebaţi orice. :)

6 comments:

 1. Abia aștept să o citesc!

  Apropo, cine a câștigat concursul?

  ReplyDelete
 2. Welcome back! Mi-a trezit putin interesul si recenzia primului volum, dar inca nu m-am hotarat daca sa cumpar sau nu seria... Tie cum ti s-a parut Lena ca personaj? Au fost scene/personaje care sa te enerveze?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Eu n-am citit-o inca, dar tot ce am citit despre serie a fost pozitiv :D. Eu zic ca nu pierzi nimic daca o citesti. Eventual mergi si citeste la Carturesti primul volum si decizi apoi daca o iei :P

   Delete
 3. Am achizitionat de curand toata colectia (aveam doar primul volum) si abia astept sa ma apuc sa o citesc. Pare atat de faina <3

  ReplyDelete
 4. Pe mine nu prea m-a atras seria asta. M-am apucat de Half bad şi parcă YA nu mă mai atrage deloc având în vedere pauza pe care am făcut-o.
  Şi daaaa, vrem să vedem pozele din Londra :)

  ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3