Saturday, 30 November 2013

Magicianul de John Fowles (Recenzie)

Mulţumesc librăriei de cărţi online, Libris pentru că mi-au dat posibilitatea de a citi această carte.


Părere generală: Captivantă. Genială. Wow.
Autor: John Fowles
Nume original: The Magus
Anul publicării: 1966
Editura: Polirom
Categoria: Literatură Universală
Număr de pagini: 756
Notă:

Descriere:
 ''Plasată într-o insulă grecească, acţiunea romanului Magicianul pivotează în jurul tânărului profesor de engleză Nicholas Urfe. Aceasta, încercând să scape de plictiseală şi depresie, cunoaşte printr-o întâmplare lumea bizară a lui Moris Conchis, ''magicianul'', şi devine ''victima'' unui lung şir de încercări, spectaculoase jocuri cu măşti şi psihodrame, în care abundă fantasmele erotice şi manipularea istoriei. ''
 
Recenzie:

Sincer, cred că descrierea e tot ce aveţi nevoie să ştiţi, încă prea mult.
Cartea este atât de *wow* încât nu vreau să dezvălui prea multe.
Acţiunea se învârte în jurul lui Nicholas, un englez care alege despărţirea de familia lui vrând să trăiască pe singur. Îşi închiriază un apartament şi aşa face cunoştinţă cu Alison, o tânără care o să-i aduc suferinţă pe viitor. Cei doi ies împreună, dar au o relaţie mai mult din punct de vedere fizic decât cel spiritual, dar totul se rupe când Nicholas trebuie să plece pe post de profesor de engleză pe o insulă din Grecia, iar Alison swardeză la o firmă de zboruri.
După ce ajunge în Grecia Nicolas, se acomodează destul de greu, dar ajunge pe domeniul Bourani, dominat de Moris Conchis, un fel de *magician*. De aici tânărul profesor este fără să vrea, captiv într-un labirint cu obstacole şi răsturnări de situaţie absolut neaşteptate. Conchis aduce în jocul lui şi două surori gemene ale căror nume adevărate oscilează între Lilly şi Rose sau Julie şi June până la final. Nicolas pare a fi prins într-un triunghi amoros, dar visele îi sunt spulberate până la final. O veste despre Alison îl face şă-şi dea seama relativ, de faptul că este victimă a unui joc şi că acesta s-a întins prea mult. Mai mult de atât nu pot să vă spun, aş strica tot farmecul şi ar însemna să dau spoilere, deci nu.

Părerea mea şi sentimente din timpul cititului:

Hmm, îmi cam pare rău că am citit-o de pe acum şi n-am aşteptat până în a 10a, pentru că opera mi se pare legată foarte mult de psihologie, dar am întâlnit şi termeni de logică care m-au ajutat puţin. Vreau să mulţumesc încă o dată celor de la librăria online Libris pentru că mi-au dat posibilitatea să citesc *Magicianul*. Trebuie să vă spun că e singura carte care ma captivat în aşa fel încât să mă rup de realitatea. La un moment dat am avut impresia că sunt captivă acolo că e un labirit creat numai pentru mine şi că trebuie să-i găses eu ieşirea. Slavă Domnului că ai mei au venit pe lângă mine cu diverse treburi şi n-am uitat să mă întorc şi pe lumea asta. Cartea mi se pare că o să ne ajute mult pe unii dintre noi în a 10a, când facem psiho.

Finalul cărţii e genial aproape fatal pentru noi, eu una nu mă aşteptam.
Dacă n-aţi citit cartea categoric trebuie să o citiţi!


Nota mea: ( 5/5 >> dacă nu te citeam, pierdeam mult din esenţialul vieţii)

Melodie asociată: 
(Ştiu că a fost coloană sonoră, dar se potriveşte puţin.)

 

2 comments:

  1. offtopic: http://buburuzabia.blogspot.ro/2013/11/concurs-minuni-de-craciun.html
    Concurs de creatie literara cu tematica de sarbatori. :) Va asteptam!

    ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3