Tuesday 29 October 2013

Împăratul muştelor de William Golding (Recenzie)

Bună ziua! :o3

Parcă n-am mai scris de o veşnicie, nici nu mai ştiu cum să încep, dar o să trec direct la subiect.
Oficial, blog-ul meu are primul sponsor. Ţin să-i mulţumesc librăriei online Libris pentru această carte .

Puteţi comanda cartea de aici, de la librăria de cărţi online. (Libris)




Numele cărţii: Împăratul muştelor
Numele original: Lord of the flies

Autor: William Golding
Părere geneală: Realistă ==> Trebuie citită.
Genul cărţii: Dramă
Anul apariţiei: 2008
Număr de pagini: 228
Editura: Humanitas



Descriere:

Un grup de copii scapă cu viata din catastrofa prabusirii unui avion si incearca sa supravietuiasca pe o insula pustie din mijlocul Pacificului. Insa ceea ce ar putea fi aventura vietii lor, o noua robinsoniada departe de adulti si de regulile acestora, se transforma intr-un cosmar ucigator de vise: ura ia locul inocentei si crima se instapaneste peste o lume care-si rataceste busola. O parabola de o forta incredibila care ne ofera un raspuns deopotriva crud si realist la intrbarea: este libertatea absoluta calea spre paradis?

"Alaturi de romanul De veghe in lanul de secara, Imparatul mustelor e cartea de capatai a tinerilor de pretutindeni." (New York Times Review of Books)

"Un roman exceptional care surprinde intreg universul uman in aventura unor copii pe o insula de corali." (E.M. Forster)

"O poveste atemporala asemenea unui mit." (Malcolm Bradbury)

"O oglinda lucida, obiectiva si in spaimantatoare a societatii moderne." (Times Literary Suplement)


 Recenzie + Părerea mea:

Cartea e genială şi în acelaşi timp şocantă. De la o carte care are pe copertă o faţă de copil inocent te-ai aştepta să fie o carte cu jocurile copilăriei sau despre inocenţa tipică, nici de cum de sălbăticia din fiecare. Acţiunea e simplă, un grup de copii naufragiaţi pe o insulă pustie în mijlocul Pacificului sunt forţaţi să supravieţuiască fără vreun adult prin preajmă.
Volumul atinge teme grele, cum ar fi fiara care e în fiecare dintre noi. Faptul că nu tot ceea arată inocent e aşa. Te-ai aştepta ca puştii să se joace împreună şi să-şi trăiască libertatea fără inhibiţii până sunt salvaţi, nu să văneze singuri animale şi să se bată.

Eu citeam şi lăcrimam. Am terimnat cartea şi aveam impresia că cineva mă pălmuieşte încontinuu. De ce?! Pentru că e adevărat tot ceea ce-i acolo. Sălbăticia, oribilul.. Pur şi simplu aşa-i viaţa.
Citind pe net, am aflat că William Golding a trăit ceva asemănător şi şi-a dat seama de fiara din fiecare aşa că a decis să scrie cartea.

Dacă aţi citit beletristică v-aş sfătui să citiţi cartea. E ceva nou, care în ciuda aparenţelor e genială. E ca o găleată cu apă rece, te trezeşte la realitate. Realitate care întradevăr e cam dură, dar..

Nu vreau să vă dezvălui din acţiune, asta ar însemna să vă stric farmecul. Eu n-am citit nici măcar descrierea cărţi până să o termin şi mă bucur că n-am făcut.o.

O, mi-am adus aminte de nişte replici din carte, poate că vă stârnesc interesul:

 ''- Nu există fiara, nu trebuie să ne facem probleme.
  - Dar dacă.. 
  - Tutuşi...
  - Piggy are dreptate...
  - Dacă fiara suntem chiar noi?
  - E posibil să ne temem de oameni? ''


Concluzie:
Citiţi cartea. Merită.


Mulţumesc celor de la librăria Libris pentru că mi-au dat posibilitatea să citesc cartea.


Notă● ● ● ● ● 5/5 ( Merită citită )

Melodie asociată: ( pe aproape )




 
 O săptămână uşoară şi frumoasă. :)

4 comments:

  1. Am citit-o pt scoala si mi-a placut foarte mult

    ReplyDelete
  2. Frumoasa recenzie Liss :* Si mie mi-a placut mult cartea. Adica initial a fost ca un dus rece. Pe urma am inceput sa ma gandesc la straturi si substraturi, si sa realizez ceea ce citisem. E o carte ce ar trebui citita de toti :D

    ReplyDelete
  3. si mie mi-a placut la nebunie. e pe cat de socanta, pe atat de impresionanta <3

    ReplyDelete
  4. Pare cu adevarat interesanta. Am cateva bloguri pe care verific merwu daca apare ceva nou, printre care si al tau. Am evitat acest articol pentru ca am crezut ca nu este altceva decat o carte banala, luandu-ma dupa titlu. Din recenzia facuta de tine se pare ca m-am inselat! Pare a fi superba cartea! Abia astept sa o citesc! :-))

    ReplyDelete

Parerea ta conteaza! <3